BLOG

Werken richting een duurzaam herstel

Rajco Erken is werkzaam als Rugexpert bij Fysius, op de vestiging in Utrecht. In deze blog deelt hij zijn ervaringen met clienten en het duurzaam herstel, een belangrijk onderdeel van de werkwijze van Fysius. 

Rugpijn is de meest voorkomende klacht binnen de fysiotherapie. Ook zijn rugklachten vaak terugkerende klachten; naar schatting ontwikkelt ongeveer 25%-50% van de clienten chronische klachten waarmee een kleinere kans op herstel gepaard gaat. Veel mensen komen steeds weer terug bij de fysiotherapeut of zijn al naar veel verschillende praktijken geweest, met als reden dat de klachten na een bepaalde tijd terug komen of helemaal niet verdwijnen. Fysius wil hier wat aan doen. 

Het Fysius behandelconcept is daarom gericht op een duurzaam herstel. Geen snelle symptoombestrijding, maar het intensief aanpakken van alle factoren die van invloed kunnen zijn op de klachten.

De intensiteit van het traject is nodig omdat klachten vaak al langere tijd bestaan. Ook spelen er vaak factoren als leefstijl en stress. Veranderingen in levensstijl kosten veel tijd en verlopen langzaam en geleidelijk. Daar waar andere praktijken na 6 tot 8 behandelingen niet verder gaan, krijg je als fysiotherpeut bij Fysius daarom tijd en ruimte om juist een langdurig traject aan te gaan. Daarnaast hoef je geen rekening te houden met de behandelindex, wat het mogelijk maakt om alle factoren goed aan te pakken die van invloed kunnen zijn op het aanhouden van de klachten. Dit geeft je als fysiotherapeut ook meer rust en het gevoel een client écht goed te kunnen helpen. 

Door middel van langdurige trajecten heb ik gemerkt dat ik veel clienten heb kunnen behandelen waar dat bij andere praktijken niet was gelukt. Door het intensieve traject werk je richting een duurzaam herstel waarbij de clienten vaak minder recidieven ervaren en weten wat ze zelf kunnen doen, zonder hulp van een fysiotherapeut, om de klachten te verhelpen of verminderen. Bij een langdurig traject van Fysius zorg je ook dat de client zelf veel inzichten krijgt in zijn of haar klachten en hoe zij hier op in kunnen spelen. 

Voor altijd 100% klachtenvrij is vaak lastig, maar je kan clienten wel veel adviezen geven en manieren aanleren om zelf de klachten onder controle te houden. Met het Fysius behandelconcept werk je samen naar een duurzaam herstel, waarmee je clienten op de lange termijn kan helpen. In mijn werk vind ik het belangrijk om echt een verschil te kunnen maken en Fysius geeft mij daarin alle ruimte!