Noëlle over de Master Psychosomatiek: "Je kunt de cliënt op een dieper niveau helpen."

Tijdens haar stage bij een ziekenhuis kwam Noëlle, Rugexpert in Capelle aan den IJssel en Dordrecht, in aanraking met het psychische aspect van fysieke klachten.

Eerder lag haar interesse bij de kinderfysiotherapie, maar hier kwam ze op terug toen revalidatie en chronische pijn haar aandacht trokken. Mensen kunnen begeleiden op meer manieren dan alleen met fysieke behandelingen; dat coachingsaspect sprak Noëlle heel erg aan.

“Op dat moment wist ik nog niet van de master Psychosomatiek,” zegt Noëlle. Ze zocht naar scholing voor fysiotherapeuten dat meer gericht was op het psychische aspect van pijn, en kwam toen uit op Psychosomatiek. “Binnen Fysius was hier steeds meer aandacht voor, daarom ben ik de master gaan volgen.”

Helpen op een dieper niveau

Wat maakt psychosomatiek nou zo mooi? “Je kunt de cliënt op een dieper niveau helpen. Je biedt een oplossing waarmee een cliënt leert omgaan met de klachten en minder beperkingen ervaart door de pijn. Je leert een cliënt door gedragsregulatie om dingen in hun leven structureel anders aan te pakken, waardoor je een blijvende oplossing biedt. Gedrag speelt zo’n grote rol, dit zie je al helemaal nu in het corona-tijdperk.” Het valt Noëlle ook op dat mensen in deze tijd er meer voor open staan dat hun klachten ook een mentale oorzaak kunnen hebben. “Mensen begrijpen het inmiddels. Het geeft zoveel voldoening als ik hen kan helpen.”

Een echte aanrader

Volgens Noëlle is de master echt een aanrader. “De studie helpt je niet alleen in je werk, want ook op persoonlijk vlak haal je er onwijs veel uit. De persoonlijke groei die je doormaakt, is heel waardevol.”

Op dit moment wordt de master Psychosomatiek alleen nog maar aangeboden op de Hogeschool Utrecht. Volgend studiejaar zal de master voor het eerst ook op andere instellingen worden aangeboden. De master duurt drie jaar.

Rugexpert Noëlle

Werk en school combineren

“De combinatie tussen werken en leren is uitdagend, maar wel goed te doen,” zegt Noëlle. “Fysius denkt onwijs mee in je agenda en heeft alle begrip. Soms heb je iets meer tijd nodig voor een cliënt en in overleg is hier vrijwel altijd ruimte voor.” Mede hierdoor is het voor Noëlle mogelijk om naast haar werkweek van 32 uur als Rugexpert en vestigingsleider van twee vestigingen, ook nog op vrijdag de master Psychosomatiek te volgen. “Het mooie is dat wat je leert op vrijdag, je op maandag al in de praktijk kan brengen,” zegt Noëlle. Verder vond Noëlle de regeling vanuit Fysius erg aantrekkelijk en was de keuze voor haar dus snel gemaakt.

Je cliënt kan meer dan hij denkt

“Het allerleukste aspect is dat de cliënt vrijwel altijd meer in zijn mars heeft dan hij zelf denkt. Je leert vooraf ook vooral veel over jezelf,” zegt Noëlle. “Hoe beter jij jezelf en je krachten kent, hoe beter jij de cliënt kan helpen. Wat daarbij vooral belangrijk is: gedragsregulatie en veel handvatten meegeven.”