Een blog van Marije Levering
En toen was ineens alles anders! Op dinsdag 23 maart 2020 besloot Fysius, als gevolg van het Coronavirus, om geen fysieke behandelingen meer uit te voeren. We gingen volledig over naar het digitale consult. Een enorme omschakeling, aangezien ons werk als fysiotherapeut over het algemeen juist fysiek is. Een kleine groep cliënten had behoefte aan een digitaal consult, maar het overgrote deel wilde echter liever wachten tot we weer fysiek konden behandelen. Met als gevolg dat onze agenda’s ineens een heel stuk leger waren. Erg jammer, maar dit bood ook ruimte voor verdieping op andere vlakken.
Als psychosomatisch fysiotherapeut en opleider bij Fysius, maak ik me al jaren hard voor het feit dat elke Rugexpert kennis moet hebben van de neurofysiologie van pijn en veelvoorkomende psychosociaal herstelbelemmerende factoren bij, met name, chronische pijn. Met deze reden verzorg ik onder andere de interne opleiding ‘Pijneducatie’.
De animo voor deze opleiding onder Rugexperts is groot, maar door volle agenda’s is dit voor veel Rugexperts normaal gesproken moeilijk te plannen. In de nieuwe situatie, waarbij iedereen ineens vanuit huis moest werken en er veel minder cliënten waren, was tijd ineens geen probleem meer.
Normaal gesproken komen de cursisten op locatie om deze opleiding te volgen, maar ook dit was door corona natuurlijk niet mogelijk. Mij werd daarom gevraagd deze opleiding online aan te gaan bieden. Een mooie oplossing, waarbij ik veel Rugexperts tegelijk kon bereiken, maar ook spannend omdat het allemaal nieuw voor mij was. Er kwamen ontzettend veel aanmeldingen binnen, dus dat gaf mij een positief gevoel.
Ik heb wel aanpassingen moeten doen aan de opleiding om het mogelijk te maken deze online aan te bieden. Het praktische gedeelte moest bijvoorbeeld grotendeels achterwege gelaten worden, maar uiteindelijk was ik toch erg tevreden over het eindresultaat. Het grootste verschil met face-to-face een opleiding geven, is dat je moeilijker contact maakt met de groep. Ook is het lastig in te schatten of je iedereen meekrijgt in je verhaal of dat mensen afhaken. Face-to-face kun je hier op inhaken en mensen er weer bij halen, online is dit een stuk lastiger. Ook ben je online veel meer aan het ‘zenden’ en kreeg ik minder terug vanuit de groep, dit vond ik jammer. Achteraf heb ik veel positieve reacties gehad en gaven deelnemers aan veel geleerd te hebben. Dit is mooi, want dit was ook het doel natuurlijk!
Samenvattend zijn de pluspunten van het geven van een online opleiding dat je veel mensen tegelijk kunt bereiken en dat cursisten aangeven er veel van geleerd te hebben. Minpunten vind ik het missen van de interactie met de groep, het feit dat je als opleider bijna alleen maar aan het ‘zenden’ bent en het ontbreken van het praktisch oefenen tijdens de opleiding.
Wanneer alles weer terug is naar normaal, geef ik daarom de voorkeur aan het face-to-face geven van de opleiding ‘Pijneducatie’. Toch was de online opleiding absoluut waardevol!