Wat werken bij Fysius anders maakt

Hoe het is om te werken als Rugexpert
Door Bianca Bolder

Sinds 2013 werk ik met veel plezier als fysiotherapeut bij Fysius Rugexperts in Doetinchem en Winterswijk. Fysius is een fysiotherapieketen die gespecialiseerd is in het behandelen van wervelkolomgerelateerde klachten. Als je bij Fysius komt werken, word je meteen intern opgeleid tot Rugexpert. Tijdens deze opleidingsdagen leer je meer over het behandelconcept van Fysius en hoe je dat in de praktijk toe kunt passen. Sinds kort geef ik zelf deze basisopleiding en zit ik met een aantal enthousiaste collega’s in de innovatie-projectgroep. Dat is het voordeel van een grotere organisatie: je kunt verder doorgroeien en ontwikkelen dan bij een kleine eerstelijnspraktijk. Toch hou je wel het ‘gevoel’ van een kleine praktijk, dankzij een hecht team van collega’s op de vestiging.

Na de opleidingsdagen kun je het hele jaar door ook meerdere andere opleidingsdagen volgen om je kennis te verbreden of te verdiepen. Ieder jaar is er een nieuwe opleidingsgids met allerlei interessante en gerenommeerde opleidingen, van Pijneducatie tot Motivational Interviewing. Je kunt zelfs de master Manuele Therapie via Fysius volgen!

Ikzelf heb met veel plezier meegedaan aan Motivational Interviewing, wat ik nieuwe collega’s zeker aan kan raden. Ik vind het tof dat er zo’n groot aanbod aan opleidingen beschikbaar is; dat maakt het makkelijker om je continu te blijven ontwikkelen.

Het traject met een nieuwe cliënt begint bij Fysius met een Gratis Rugadvies of meteen met een Intake. Tijdens een Rugadvies maak je vast kennis met de cliënt en adviseer je hem of haar over of een behandeling van Fysius zou kunnen helpen. Bij de intake doe je een uitgebreid lichamelijk onderzoek en breng je onder andere in kaart waarom iemand klachten heeft, waarom de klachten maar niet beter worden en/of waarom de klachten steeds weer terugkomen. Je maakt een bewegingsanalyse met de Spinal Mouse en doet een onderzoek om compensatiestrategieën in het lichaam in kaart te brengen. Je behandelt een cliënt op de behandelbank, je geeft een cliënt oefeningen voor thuis mee en gaat op specialistische oefenapparatuur aan de slag. Tegelijk zijn coaching, voorlichting en het afstemmen van verwachtingen belangrijke factoren in het slagen van een traject. De cliënt moet dus ook zelf aan de slag. Dat stukje educatie en verantwoordelijkheid van de cliënt, dat vind ik waardevol.

Bij Fysius doorlopen cliënten verschillende fases in hun behandeling. In het begin zie je iemand vaak 2 x per week; dit is de optimalisatiefase. Hier zorgen we dat iemand zoveel mogelijk van de pijnklacht wordt afgelopen. Wanneer je de stabilisatiefase start, wordt dit meestal 1x per week; hier ga je ervoor zorgen dat de pijnklacht weg zal blijven en er sprake is van functieverbetering. Zo werk je met de cliënt aan een betere kwaliteit van leven. Daarna bouw je de therapie stapsgewijs af en coach de cliënt in zijn zelfredzaamheid. Op die manier bouw je vaak een langdurige relatie op met een cliënt, wat het nóg mooier maakt om hem of haar successen te zien boeken. Fysius heeft veel mensen in behandeling die al jarenlang rugklachten hadden en nergens meer geholpen dachten te kunnen worden. Bij Fysius helpt de behandeling hen dan vervolgens wél. Dat is heel bijzonder om te zien!

Wat ik ook heel bijzonder vind aan het werken bij Fysius is dat ik het eigenlijk met iedereen goed kan vinden. Op de een of andere manier is er in de loop der jaren echt een groep gelijkgestemden samengekomen. Het is een hele positieve organisatie en je voelt je echt een onderdeel van een groter geheel.

Dus als je graag cliënten die vaak al jaren met rugklachten rondlopen een structureel betere kwaliteit van leven wilt geven en als je wilt werken bij een innovatief bedrijf met leuke collega’s ben je bij Fysius zeker op je plek.

Tot snel!

Bianca.